Avslut

Här några bra tips hur du gör ett avslut, ställer motståndarens kung schackmatt och vinner ditt parti.

Det kan vara väldigt svårt att trots ett övertag i ditt parti att få till ett avslut och vinna. Det är trots allt så mycket lättare att försvara sig än att avsluta. Det finns några knep som vi ska visa dig här. 

I dom allra flesta fall så har din motspelare gjort en kort rockad. Den mest sårbara sidan och rutorna är då på h-linjen, om du lyckas att komma in där med ett stöd av nån pjäs så kan du avgöra. Förstås är damen drömpjäsen här men också andra pjäser kan avgöra ett parti schack.

Kolla din springare på g-linjen, om du hoppar med den rakt upp på brädet hamnar du exakt på den rutan där du ska knäcka din motspelares försvar, g7 om du spelar vit. Tornet går rakt dit och löpare t.o.m. from vänster sida når dit hur lätt som helst. Givetvis är dom tunga pjäserna att föredra, torn och damen. Med ett stöd av en löpare eller springare kan du avgöra.

En rockad innebär att kungen vaktas av ett torn som inte är så lätt att slå ut. Det går förstås och denna väg till avslut kan du absolut lyckas med.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)